Probabil că te-ai gândit deja de mai multe ori să te angajezi, însă există pur și simplu o serie de lucruri care te descurajează, sau, mai rău, care te conving că nu are nici un rost să încerci, pentru că vei eșua. Mulți dintre noi picăm într-o astfel de capcană la un moment dat, și lăsăm stima de sine să se ducă la vale, în timp ce nici măcar nu am trecut printr-un proces de angajare.
Totuși, un loc de muncă nu este un moft, căci este modul în care noi putem aduce un venit în casă, un venit pe care îl folosim la întreținerea noastră și la îndeplinirea viselor și poftelor noastre de zi cu zi. Așadar, ce spui să trecem în revistă cele mai mari temeri despre angajare, care se vor dovedi a fi niște simple mituri, și să vedem apoi cum poți obține ușor un loc de muncă, doar cu implicare și perseverență din partea ta.
Cele 5 mituri despre angajare sună cam așa:
1. Nu mă pot angaja nicăieri fără experiență – este adevărat că mulți angajatori solicită o experiență anterioară într-un post similar, însă există foarte multe job-uri unde aceasta nu este necesară, iar acest job poate reprezenta începutul tău (casier, ospătar, manipulant marfă, agent comercial etc.). Pe de altă parte, există și posibilitatea de a face un internship neplătit, adică, să lucrezi o perioadă de timp (1-3 luni), fără a beneficia de salariu. Astfel, fie că vei rămâne angajat acolo sau nu în continuare, experiența este numai bună de trecut în CV. Așadar, chiar dacă angajatorul cere experiență, există modalități prin care poți începe să o dobândești.
2. Nu mai am timp pentru mine – n-a spus nimeni că este ușor să lucrezi. Un job ocupă de cele mai multe ori 8 ore pe zi, însă nu este deloc o tragedie. În funcție de orarul de la locul de muncă, îți poți organiza timpul liber după bunul plac și să ai în continuare grijă de prieteniile tale, de familie și de rutina ta de răsfăț care îți eliberează mintea.
3. Relațiile de prietenie vor dispărea – poate că nu vei mai avea același timp ca înainte, să iei prânzul zilnic cu prietenii tăi sau să ieșiți spontan la film, în miezul zilei. Totuși, prieteniile nu se bazează doar pe aceste lucruri, dar hai să gândim și altfel. Când te angajezi, faci parte dintr-o echipă formată din diverși oameni care, de cele mai multe ori, devin prietenii tăi. Petreci o bună parte din zi alături de ei, schimbați opinii, idei, luați decizii împreună, astfel că, orizontul tău în sfera socializării se la lărgi.
4. Trebuie să fac ceea ce-mi place – există o presiune mare în ziua de azi, care spune că pentru a fi fericit la locul de muncă, trebuie să faci ceea ce-ți place. Nu este nimic greșit, însă este un ideal pe care foarte puțini dintre noi vom avea luxul să-l atingem. Este perfect în regulă să începi cu un job ieșit din contextul pasiunilor tale, atât timp cât te ajută să construiești experiență și să te întreții. Vei avea suficient timp în viață să găsești drumul către job-ul tău de vis.
5. Am nevoie de cunoștințe avansate pentru a fi selectat – dacă nu aplici pentru un post de contabil, avocat, medic și alte job-uri care necesită studii superioare pentru a le exercita, atunci nu trebuie să te blochezi la capitolul cunoștințe. Dar, dacă reprezintă o sursă de anxietate pentru tine lipsa cunoștințelor în domeniul de angajare, te invităm să descoperi programul NEETs, unde te poți înscrie la cursuri care te vor ajuta să obții un loc de muncă, sau de ce nu, să-ți deschizi propria afacere și astfel să-ți urmezi visul.
Te sprijinim cu toate informațiile de care ai nevoie și te vom ghida într-un parcurs profesional de care să fii mândru. Te așteptăm cu mai multe detalii pe www.proiectlastart.ro.
Leave a Comment