Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Proiect la START > Blog > Cum creezi un plan de dezvoltare profesională?

Cum creezi un plan de dezvoltare profesională?

Trecerea în Noul An ne oferă un imbold pentru a ne stabili noi obiective pe care să le bifăm în anul ce va urma. Nu este niciodată prea târziu sau prea devreme să te reorientezi sau să începi o carieră care să îți facă plăcere să o profesezi zi de zi, așa că acum e ocazia perfectă să îți conturezi propriul plan de dezvoltare profesională.

Într-o lume a vitezei, este important să îți iei câteva momente în care să încerci să te cunoști mai bine și să îți dai seama încotro ți-ar plăcea să se îndrepte viața ta din punct de vedere al profesiei. Un plan de dezvoltare profesională este un instrument care te va ajuta să te dezvolți și să atingi obiectivele pe care ți le propui. Prin setarea unor repere, îți va fi mult mai ușor și mai clar ce ai de făcut pentru a ajunge acolo unde îți dorești. În continuare, îți prezentăm ceea ce ar trebui să conțină acest plan.

#1 Definește-ți obiectivele – Începe prin a identifica cum te raportezi în momentul de față la piața muncii, ce experiență ai și care sunt oportunitățile tale în prezent. Fii sincer cu tine, astfel încât acest plan să fie realizat cât mai corect.

În continuare, schițează o serie de obiective pe care le ai din punct de vedere profesional, fie că îți dorești să găsești un job, sau să îți deschizi propria afacere. Chiar dacă unele dorințe par imposibil de realizat, trece-le în plan. Fii cât mai specific și mai clar atunci când formulezi aceste obiective.

#2 Prioritizează obiectivele – În cazul în care ai mai multe obiective ce țin de viața profesională, încearcă să le prioritizezi pe cele mai importante. La aceste obiective vei lucra prima dată. Cu cât ești mai organizat, cu atât este mai probabil ca tot ceea ce treci în acest plan de dezvoltare profesională să se întâmple.

#3 Setează deadline-uri – Obiectivele profesionale ar trebuie să fie SMART: specifice, măsurabile, realizabile, realiste și oportune. Astfel, este esențial să îți impui o limită de timp pentru fiecare acțiune pe care o ai de realizat pentru atingerea unui obiectiv. Unele lucruri îți vor lua mai mult timp, deci fii realist și gândește-te bine de cât timp vei avea nevoie pentru a bifa un obiectiv.

În plus, setarea deadline-urilor îți oferă un boost de motivație și o satisfacție de fiecare dată când ai reușit să te încadrezi în termen.

#4 Conștientizează amenințările și oportunitățile – Atunci când urmezi un astfel de plan, inevitabil vor apărea factori externi care te vor împiedica să îți atingi obiectivele sau, din contră, te vor ajuta să le atingi mai repede.

De exemplu, lipsa de motivație sau procastinarea sunt considerate amenințări care ar putea duce la neîndeplinirea obiectivelor profesionale. În schimb, o oportunitate ar putea fi considerată un curs la care te poți înscrie și care îți va oferi informații valoroase cu privire la viața profesională pe care vrei să o urmezi.

#5 Acumulează informații – Nu în ultimul rând, profită de fiecare oportunitate relevantă pentru dezvoltarea ta profesională. Pentru că este important să începi cu începutul, noi te invităm în continuare să aplici la programul Neets, un program care are ca scop integrarea tinerilor în piața muncii. Aici vei avea ocazia să iei parte la diverse cursuri de formare, dar și să îți găsești un job. Dacă ai între 16 și 29 de ani, iar în prezent nu urmezi vreo școală sau anumite studii, dar nici nu ești angajat, te invităm să citești în continuare mai multe despre acest program chiar aici. (www.proiectlastart.ro )

Aplică tot ceea ce înveți și ține cont de importanța planului de dezvoltare profesională atunci când îți dorești să urmezi o nouă carieră sau să începi una.

Previous post Cele mai importante 5 calități ale unui antreprenor de succes Next post A inceput inscrierea in Proiectul La Start – Integrarea tinerilor NEETs in piata muncii!

Related posts

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hello.