Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Proiect la START > Blog > Antreprenor vs. angajat – care carieră ți se potrivește mai bine?

Antreprenor vs. angajat – care carieră ți se potrivește mai bine?

Parcursul profesional este important pentru fiecare persoană în parte. Dincolo de independența și siguranța financiară, a avea o carieră de succes contribuie mult și la bunăstarea ta fizică, psihică dar și socială. Atunci când ai un loc de muncă, sau conduci o afacere, înseamnă că ai o responsabilitate pe care trebuie să o tratezi cu grijă, un program zilnic care te menține focusat și o cale sigură prin care reușești să ai propriul venit, a cărui sumă depinde în mod direct de gradul tău de implicare.

Totuși, există persoane care se pliază mai bine în rolul de angajat, și altele care au abilități clare de leadership, și automat, pot gestiona foarte bine un rol de antreprenor. Aceste două meserii au calități comune, dar bineînțeles, și calități care le diferențiază, cele despre care vom vorbi și noi în cele ce urmează. 

 

Îți place să îți impui punctul de vedere, sau preferi să urmezi niște pași bine stabiliți?

 

Răspunsul la această întrebare ne indică în mod clar pentru care parte înclini. O persoană curioasă, care dorește mereu să aducă un punct de vedere nou, care caută și găsește soluții, implementează noi idei, este o persoană care face casă bună cu antreprenoriatul. În cealaltă direcție, există oameni care preferă predictibilul, preferă pași exacți pe care să îi parcurgă într-o anumită poziție nouă, iar atunci, aceștia se încadrează mult mai bine în rolul de angajat. Nu există bine sau greșit, există doar ce se potrivește mai bine cu personalitatea ta.

 

Program fix sau program flexibil?

 

Până nu încerci, poate nu îți dai seama, însă programul este o parte foarte importantă din cursul vieții tale. Așadar, poate apreciezi timpul liber, iar atunci, un loc de muncă de la 8 la 5 este potrivit pentru stilul tău de viață. În schimb, dacă preferi un program flexibil, un program în care să poți rezolva anumite lucruri în timpul zilei și să muți task-urile pe ultima parte a zilei, sau mai ales, să călătorești și să lucrezi de unde vrei, atunci drumul antreprenorial este cel care ți se potrivește cel mai bine.

 

Venit sigur sau venit variabil?

 

Venitul este un aspect important în viața noastră, iar banii pe care îi câștigăm sunt cei care dictează calitatea vieții noastre, în mod direct. Astfel spus, este ușor aici să identifici ce carieră ți se potrivește. Un loc de muncă îți oferă mai multă stabilitate financiară, în sensul în care salariul tău este constant și cu variații rare, iar de obicei, cele mai frecvente sunt creșterile salariale și nu diminuările de venit. În celălalt punct, în viața antreprenorială, venitul fluctuează destul de des, ceea ce s-ar putea să nu-ți convină prea tare, mai ales dacă printr-un job, cauți stabilitate.

 

Desigur, există multe alte calități care îți pot spune dacă ești făcut pentru viața de angajat sau pentru cea de antreprenor, însă dacă răspunzi acum la acestea trei, lucrurile sunt cât se poate de clare.  

 

Indiferent care este concluzia la care ajungi, proiectele dedicate tinerilor NEETs îți oferă oportunități în ambele direcții, astfel încât, dacă dorești să urmezi calea antreprenoriatului, la finalul cursurilor se vor alege cele mai bune planuri de afaceri, care vor fi finanțate pentru a-și întâlni succesul.

 

Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că împlinești criteriile necesare pentru participarea în cadrul programului Proiect la Start, așa că te așteptăm aici să descoperi toate detaliile necesare. (www.proiectlastart.ro )

 

Previous post Anunt de atribuire contract furnizare produse Next post Cum obții un loc de muncă fără experiență profesională?

Related posts

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hello.